Автокрациите живеят благодарение на култа към личността и монопола над

...
 Автокрациите живеят благодарение на култа към личността и монопола над
Коментари Харесай

3,3 милиарда души живеят в автокрация

 Автокрациите живеят с помощта на култа към личността и монопола над пресата, които непрестанно популяризират.
В Турция Реджеп Тайип Ердоган в допълнение укрепи системата си, откакто обичан негов олигарх в този момент заграбва още повече от властта. Ердоган Демирорен е името на индивида, който до момента притежаваше вестниците Milliyet и Vatan в допълнение към хотели, енергийни компании и търговски център. А в този момент поема от самостоятелния издател Айддин Доган и Hürriyet – най-влиятелния вестник в страната, осведомителна организация и телевизионния канал CNN Türk и Kanal D. Новият султански капитализъм няма да бъде лишен от журналистически ласкатели. 

Може би по тази причина и Турция е измежду най-големите губещи в Индекса за промяна (BTI), който немската фондация Bertelsmann показва на всеки две години.

Манипулирани избори, държавно принуждение против популацията, преследвани публицисти - демократичните форми на ръководство са все по-заплашени в международен мащаб. Това демонстрира резултатът от BTI за тази година. От 2004 година насам повече от 250 специалисти от целия свят са събирали данни за положението на демокрацията, човешките права, икономическата обстановка и работата на държавния уред в 129 страни. Ето и по-важните резултати в резюме.

1. Автокрацията се ускорява

Повече от 3,3 милиарда души биват ръководени автократично, излиза наяве от сегашния показател. Това е най-високата стойност, откогато фондацията стартира да основава показателя преди 14 години. От 129 проучени разрастващи се страни и страни в преход 58 са автокрации – с три повече от 2016 година, твърди BTI.

Под автократи нормално се схващат политици, които поясняват (демократичния) си избор като безвъзмезден пропуск до абсолютния надзор. Те пробват да трансферират властта на институциите към себе си: разделянето на управляващите е отслабено, опозицията е затруднена, а апаратите на изпълнителната и правосъдната власт са заети от доближени. 



 

Според разбора съществени губещи в тази област са страни като Бурунди и Таджикистан. Макар че те и преди бяха считани за автократични, структурите там са се втвърдили още повече през последните две години.

В Бурунди, централна Африка, държавното управление употребява брутално принуждение против съперниците си, а тези, които показват там, постоянно се опасяват за живота си. Това чувство се ускори от поемането на президентския пост от Пиер Нкурун.

В Таджикистан държавното управление на практика отстрани опозицията, отслаби върховенството на закона и ограничи политическото присъединяване. Но също по този начин и в Етиопия, Бахрейн, Еритрея и Венецуела ситуацията се утежнява, защото се следят втвърдени властнически структури.

2. Демокрациите са под напън

Наистина към момента повече хора на Земята живеят в изискванията на народна власт - 4,2 милиарда души в 71 страни по отношение на 3,3 милиарда в автокрации, само че положението на доста страни е обезпокоително съгласно изследването.

 
   Made with Flourish
Във всяка четвърта народна власт (18 от 71) имиджът на демократичните управляващи и институциите отслабва поради дейностите на локалните политици. 9 от 71 демокрации са понижили свободата на изборите от 2015 година насам, 12 са лимитирали свободата на сдружаване и на събрания.

Негативните трендове са изключително мощни в Източна Африка, Източна и Централна Европа, Централна Америка и Близкия Изток.

Авторите изброяват редица аргументи за това развиване. Първо, готовността на доста държавни управления за разрешаване на обществените спорове в съдействие с популацията, понижава в 58 страни от 2006 година Веднъж избирани, доста управници лимитират правата на жителите, с цел да уголемяват своята власт.

От друга страна, позитивното икономическо развиване играе значима роля в развиването на демократичните структури. В 72 развити и разрастващи се страни обаче царува всеобща беднотия и обществено неравноправие, като това затруднява пътя към укрепването на демокрацията.

Кои са главните губещи с изключение на Турция и кои са печелившите – вижте в продължението на материала в уеб страницата на Bloomberg TV Bulgaria !
По публикацията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР